Red Velvet Cake


Ok, as vrea sa incep prin a marturisi ca tind sa fiu usor haterita in privinta acestei zile, din mai multe motive:
1. Nu prea imi place sa mi se impuna sa ma comport intr-un anumit fel (si, even worst, sa fiu apoi judecata daca nu o fac)… E Valentine’s Day, _trebuie_ sa ii iei un cadou, _trebuie_ sa ii faci o surpriza, _trebuie_ sa ii spui ca o/il iubesti… Meeeeeeh, just fuck off, maybe I do it _every day_, what do you care?

2. Prea mult rosu/roz (eu vorbesc… am facut un tort _rosu_), prea multe perne in forma de inima, prea multe baloane, prea multe cadouri _casafiebine_, _casanufierau_ …
3. Nu cred ca ar trebui sa sarbatorim dragostea, ci relatiile reusite. Dragostea tinde sa fie usor… “nemuncita”. Cumva ti se intampla, te loveste din senin, fara sa ai basically nici un merit. O relatie reusita in schimb… now that’s a different story; e o treaba complicata pentru care trebuie sa muncesti in fiecare zi; …pentru ca nu e usor sa intelegi cu adevarat cealalta persoana, nu e usor sa fii empatic si nu e usor sa depui cu adevarat efort pentru a face lucrurile sa mearga; sigur, poti sa crezi ca toate problemele vor trece de la sine, pentru ca, ne iubim, nu-i asa? well guess what, love is not enough! E greut sa ajungi sa poti sa spui cu adevarat tot ce simti si mai ales, tot ce te deranjeaza, fara sa fii judecat, “pedepsit” si fara sa “deranjezi”… Greut…

Si cu aceasta ocazie minunata, as vrea sa dau si cateva sfaturi domnilor binevoitori care totusi aleg sa sarbatoreasca Valentine’s Day (dau din casa, fetelor, dar e ok, mai tarziu o sa ne fie mai bine tuturor ;))
1. nu cumparati flori daca Valentine’s Day si ziua ei sunt singurele ocazii cand faceti asta. E… fortat si nu inseamna nimic, zero meaning.. Mai sunt si scumpe, ale naibii (I feel you); singura ocazie si mai proasta cand puteti incepe sa luati flori este atunci cand o suparati f tare (da, cel mai probail nu se gandeste decat cum sa vi le bage pe gat); desigur, daca de obicei faceti asta si fara ocazii speciale, you have my blessing, puteti cumpara si flori, noua chiar ne plac, pe bune 🙂
2. renuntati la cadourile cumparate (ciocolata si baloane in forma de inima – ouch) si incercati ceva mai…. personal; in loc de o cina “romantica” ati putea sa incercati sa gatiti voi ceva; da, si o omleta merge, gestul conteaza 😀 (sau paste, bagati niste paste – merge si cu sos de la borcan ;)); in loc de voucher la spa ar merge mai bine 5 minute de masaj #homemade ;); in loc de inel cu diamante ar fi mai dragut un biletel cu un mesaj frumos pe care sa il descopere abia cand ajunge la serviciu (hmmmm, sau poate inelul ar merge mai bine totusi =))))

3. start a “tradition”…  mergeti intr-un loc frumos in fiecare an, bagati love story movies marathon, mergeti in club, gatiti a fancy dinner impreuna… start your own thing… si cu ocazia asta, la anu’ va fi mai usor, deja stiti ce o sa faceti de Valentine’s Day 😉

4. faceti reteta asta de tort, it rocks (& she will be impressed for sure ;))

Pare-se ca m-am indepartat de la subiect. Sa incepem deci:

Ingrediente pentru o forma cu diametrul de 20 cm (10-12 portii):

  Pentru blat:

  • 380 g faina
  • o lingurita bicarbonat de sodiu
  • 2 linguri de cacao
  • un praf de sare
  • 115 g unt la temperatura camerei
  • 400 g zahar
  • 240 ml ulei vegetal
  • 4 oua, albusul separat de galbenus
  • 2 lingurite pasta de vanilie
  • o lingurita otet – face culoarea rosie mai aprinsa si nu, nu se simte
  • 240 ml lapte batut/chefir
  • colorant rosu, de preferat gel – muuuuult!- e ok, nu se inroseste limba :p

 Pentru sirop:

  • o ceasca de suc de portocale
  • o ceasca de zahar

 Pentru crema de branza:

  • o reteta si jumatate din crema de aici

Faina se amesteca cu bicarbonat, cacao si un praf de sare. Separat, untul se bate cu zaharul pana cand capata o consistenta cremoasa. Se adauga uleiul, apoi galbenusurile, laptele batut, otetul, vanilia si colorantul. Se incorporeaza amestecul de faina cu mixerul, apoi, folosind o spatula, se incorporeaza si albusul batut spuma, fara a amesteca prea mult.

Compozitia se imparte in doua forme de tort cu diametrul de 20 cm, tapetate in prealabil cu hartie de copt si pe fund si pe margini. Se coc cele doua blaturi aprox 45 min la 180 grade Celsius. Se racesc blaturile complet, apoi se taie fiecare in 2 jumatati.

Intre timp, se pregateste siropul (se pune sucul cu zahar pe foc si se fierbe pana cand se topeste tot zaharul) si apoi se lasa sa ajunga la temperatura camerei. Apoi se foloseste pentru a insiropa blaturile, in timp ce se monteaza tortul.

Crema se pregateste conform pasilor de aici. Tortul se monteaza in inel, de preferat cu folie de acetofan (sau macar cu hartie de copt) pe margine. Se decoreaza cu bucati de blat, daca va mai raman. Credeti-ma blatul are o consistenta minunata si o aroma subtila de unt si cacao. Este minunat 😀 Have fun celebrating love! 🙂



Leave a Reply