Placinta masala de pui cu paine Naan


Imediat ce am vazut curry, chimion, lapte de cocos si turmeric printre ingredientele acestei retete am zis “that’s it – reteta asta trebuie incercata!” – si nu a mai fost cale de intors. Ma refer la reteta de pe coperta GoodFood-ului de noiembrie, v-ati dat seama, nu?

Placinta masala de pui – Ingrediente pentru 6 portii:

  • 2 linguri ulei de masline
  • 4 bucati piept de pui fara piele
  • 2 cepe, tocate
  • 1 bucata de ghimbir, de lungimea unui deget, rasa
  • 3 catei de usturoi, zdrobiti
  • 2 linguri pudra de curry
  • cate doua lingurite de coriandru macinat, chimion macinat si seminte de mustar
  • 2 lingurite de otet de vin alb sau rosu
  • 2 lingurite de zahar (alb sau brun)
  • 2 conserve a cate 400 g de rosii tocate
  • 150 ml lapte de cocos
  • 1 ardei rosu, mare, curatat de seminte si taiat in bucati mari
  • 1 ardei verde, mare, curatat de seminte si taiat in bucati mari
  • 1/2 legatura mica de corinadru, frunzele tocate grosier, tulpinile puse de-o parte

Pentru topping:

  • 1,5 kg cartofi fainosi, taiati in bucati foarte mari
  • 150 ml lapte de cocos light
  • 1 lingurita de turmeric
  • zeama de la o lamaie
  • 1 legatura de ceapa verde, tocata fin
  • tulpinile de la 1/2 legatura de coriandru, tocate fin
  • 1 lingurita de seminte de ceapa sau negrilica (sau nigella sau seminte de chimen negre) – se gasesc la Carrefour la raionul de delicatese
  • paine naan, pentru servit (optional)

Reteta de placinta e foarte bine scrisa in GoodFood asa ca am sa o redau intocmai. Nu va puteti imagina ce arome frumoase au invadat bucataria mea astazi đŸ™‚ Condimentele indiene sunt preferatele mele iar culoarea piure-ului cu turmeric este dementiala. Si pentru ca se serveste cu paine naan, am facut un mic research pe net si am ales si o reteta de paine buna buna. Dar toate la timpul lor. Here it goes:

Placinta masala de pui – sursa: GoodFood

  1. “Incinge 2 lingurite de ulei intr-o cratita adanca. Rumeneste rapid bucatile de piept de pui pe ambele parti, apoi transfera-le pe o farfurie. Da focul mai mic si adauga restul de ulei, ceapa, ghimbirul si usturoiul. Caleste-le usor, pana se inmoaie. Adauga condimentele si mai gateste totul cateva minute, amestecand.
  2. Adauga otetul, zaharul, rosiile si laptele de cocos. Adu mancarea la punctul de fierbere si las-o sa fiarba 10 minute. Toaca grosier puiul si adauga-l in vas, alaturi de ardei. Fierbe totul inca 20 de minute, pana cand puiul se patrunde bine, iar sosul mai scade. Da mancarea la o parte de pe foc, adauga frunzele de coriandru si asezoneaza dupa gust – va fi nevoie sa asezonezi din abundenta.
  3. Pentru a prepara toppingul, pune cartofii intr-o oala mare cu apa, adu-i la punctul de fierbere, apoi fierbe-i circa 10-15 minute, in functie de cat de mari sunt bucatile. Scurge-i bine, apoi pune-i la loc in oala si lasa-i sa se usuce cateva minute.
  4. Adauga laptele de cocos si turmericul in oala si zdrobeste cartofii. Asezoneaza-i cu zeama de lamaie si cu niste sare, apoi incorporeaza ceapa verde si tulpinele de coriandru.
  5. Transfera masala de pui intr-un vas de copt. Aseaza desupra linguri de piure de cartofi, apoi presara semintele. Poate fi acoperita si tinuta la frigider pana la 2 zile (sau congelata pana la o luna).
  6. Incinge cuptorul la 200 grade si coace placinta timp de 25-30 de minute (sau 45 de minute, daca ai tinut-o la frigider) pana cand devine foarte fierbinte si aproape crocanta la suprafata. Serveste-o, daca preferi, cu paine naan.”







Paine Naan – sursa: BBCGoodFood

Ingrediente pentru 6 painici:

  • 150 ml lapte caldut
  • 2 lingurite de zahar
  • 2 lingurite drojdie uscata
  • 450 g faina (eu am folosit Boromir 650, pentru paine)
  • o lingurita de sare (in reteta originala era 1/2 lgt sare, dar mie mi s-a parut putin)
  • o lingurita de praf de copt
  • 2 linguri ulei vegetal (eu am pus de masline, pentru prajit)
  • 150 ml iaurt natural
  • un ou mare, batut
  • o lingurita seminte de ceapa (negrilica) sau/si seminte de susan (optional)
  • un cub de unt, topit

Am scos drojdia din camara si pe ea scria mare – “Nu dizolvati! Reusita sigura!” :)))) La naiba zic – inca de la primul pas trebuie sa adaptez reteta. Dar nu-i nimic, a iesit minunata painica deci I must have done something right. Iata cum am facut:

  1. Am amestecat laptele cu zaharul intr-un castron.
  2. Am cernut faina, praful de copt si sarea intr-un bol mare. Am adaugat drojdia uscata si am amestecat bine. Am adaugat apoi si laptele cu zahar, uleiul, iaurtul si oul. Am amestecat bine pana cand s-a format o bila de aluat.
  3. Am framantat aluatul timp de 10 minute pe blatul de lucru. Aluatul mi-a iesit destul de lipicios insa mi-am uns mainile cu ulei de masline – stiti voi, ca la cozonac – si pana la urma am reusit sa il fac sa nu se mai lipeasca.
  4. Am pus putin ulei de masline pe fundul unui vas mai mare si am pus bila de aluat in vas, la caldurica,  pentru aproximativ o ora. Vasul trebuie sa fie suficient de mare – aluatul isi va dubla volumul – si trebuie acoperit cu folie alimentara.
  5. Am incalzit cuptorul la 240 de grade. Am mai framantat bila de aluat inca un minut apoi am impartit-o in 6 bucati pe care le-am intins (cu sucitorul de fondant, pentru ca e din plastic si nu se lipeste aluatul de el :D) cat de subtire am putut. Am presarat peste painici niste seminte de ceapa si seminte de susan apoi le-am bagat in cuptorul incins, pe raftul cel mai de sus al cuptorului, timp de cateva miunte (cine sta sa numere?), pana capata o culoare usor rumena si frumoasa (am copt painicile pe rand, una cate una, pentru ca nu incap mai multe in cuptor, fiind destul de lungi; in timp ce lucrati cu o painica tineti-le pe celelalte acoperite cu folie alimentara). Daca vreti sa nu se mai umfle asa tare, intepati aluatul cu furculita inainte de a-l baga in cuptor. Mie imi place si umflat đŸ™‚ Cand este gata, se poate unge cu putin unt topit.




Da! Painea a iesit minunat, sunt foarte multumita! Placinta la fel!  Fantastica mancarea asta indiana, culorile si aromele sunt in-cre-di-bi-le! Perfection!

Leave a Reply