Paste cu rosii & chorizo 1


Mi-am dat seama astazi ca de pe blogul meu lipsesc cu desavarsire retetele cu paste. Hmmm… aceasta “scapare” trebuie remediata in cel mai scurt timp – mai ales pentru ca eu sunt un pasta lover incurabil! Si cum aveam niste chorizo nerevendicat in frigider (yes my dear A., tu esti vinovata!) m-am gandit sa fac aceste paste minunate, ready in no time:

Ingrediente pentru 2 persoane:

  •  150-200 g de paste scurte (eu am avut fusilli integrale de la Barilla – f bune!)
  • 2 carnati chorizo
  • o ceapa mica
  • 4 catei de usturoi
  • o cutie (400 g) de rosii decojite in suc de rosii
  • 2 lingurite pasta de ardei (if you dare!)
  • 1/2 lingurita oregano uscat
  • 1/2 lingurita busuioc uscat
  • o lingurita de zahar
  • sare, piper
  • o mana de patrunjel
  • parmezan (optional)

Dar mai intai cateva tips & tricks ca sa va iasa pastele bune (indiferent de reteta):

  1. Pastele se fierb intr-o oala mai mare, astfel incat sa nu fie inghesuite. In general se masoara cam 100g de paste pentru fiecare persoana, iar la fiecare 100g paste este necesar sa folosim minim 1L de apa.
  2. Apa trebuie sa fie sarata, pentru a da un gust cat mai placut pastelor. Sarea se adauga in apa exact inainte ca aseasta sa inceapa sa fiarba pentru a avea timp sa se dizolve (nu de la inceput si nu odata cu pastele).
  3. Pastele se pun in oala dupa ce apa a inceput sa fiarba (daca le punem de la inceput, pastele se vor lipi intre ele si vor absorbi prea multa apa). Apoi, asteptam sa fiarba din nou apa si abia apoi incepem sa numaram minutele de fierbere – respectati timpul de fierbere inscris pe ambalajul pastelor pentru a obtine paste al dente.
  4. Dupa ce s-au fiert, pastele se scurg imediat! Nu le lasati in apa pentru ca se vor gati in continuare si vor absorbi foarte mult lichid.
  5. Nu puneti niciodata ulei peste paste (si nici in oala in care fierb)! Nu este nevoie! Daca amestecati din cand in cand in oala si daca apa este suficienta, pastele nu se vor lipi nici intre ele si nici de fundul oalei. Este important si sa nu uitam pastele in strecuratoare. Imediat ce apa s-a scurs, pastele se amesteca cu sosul. Daca punem ulei peste paste, sosul nu se va mai lipi de ele – nu ne dorim asta nu?
  6. Se pot folosi cateva linguri din apa in care au fiert pastele (plina de amidon!) pentru a ingrosa sosul, asa ca nu o aruncati pe toata!
  7. Daca vi se pare complicat sa retineti toate denumirile diferitelor tipuri de paste, puteti gasi o lista aici.

Ok, dar sa trecem la subiect 🙂 Un alt lucru important pentru reteta asta e sa avem toate ingredientele pregatite din timp. Asta ca sa nu stati ca mine sa va uitati 5 minute la desfacatorul de conserve intrbandu-va cum naiba ($%^$##!!!) se foloseste aceasta masinarie malefica, timp in care ceapa si usturoiul se ard in tigaie (&$%$$^%$##!!!).

Sosul si pastele sunt gata cam in acelasi timp, asa ca punem pastele la fiert (nu uitati sa amestecati din cand in cand) si apoi ne apucam imediat de sos. Taiem chorizo in feliute de grosime medie si il prajim in tigaie (nu adaugati ulei, nu e necesar, chorizo e f f gras – eu chiar am scurs mare parte din grasimea care a ramas in tigaie inainte sa adaug ceapa). Cand chorizo este aproape gata, adaugam ceapa taiata cubulete. Dupa 1-2 minute adaugam si usturoiul, curatat, zdrobit cu lama cutitului si taiat in feliute mai mici. Dupa 1 minut, adaugam conserva de rosii. Zdrobim usor rosiile cu o lingura apoi adaugam in sos toate condimentele, pasta de ardei si zaharul (care va scoate in evidenta dulceata naturala a rosiilor). Cand sosul este gata si il luam de pe foc, adaugam si patrunjelul (eu am avut congelat – este foarte bun si asa! :)).

Cand pastele sunt gata, se scurg si se adauga imediat in sos, apoi se amesteca. Se servesc cu parmezan razuit. Easy peasy! Enjoy!


Leave a Reply

One thought on “Paste cu rosii & chorizo