Cel mai simplu chec


…bine… chiar simplu nu, din moment ce incepe cu “se separa albusurile de galbenusuri” – in mod normal nu m-as apuca niciodata de reteta asta pentru ca a bate albusurile spuma este ceea ce urasc cel mai tare pe lumea asta, dar acum daca mi s-a facut pofta de chec, ce pot sa fac….

DSC_2075

 

Ingrediente pentru 2 chec-uri cu lungimea de aprox 24 cm:

  • 6 oua
  • 200 g zahar
  • 180 g faina
  • o ceasca de ulei (120 g – da, eu cantaresc uleiul si nu, nu il masor cu cana gradata)
  • 2 plicuri de zahar vanilat
  • un plic praf de copt
  • coaja de la o lamaie
  • 2-3 linguri de cacao

Dupa cum anticipam, se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma, apoi se adauga zaharul, putin cate putin, si se bate in continuare pana cand zaharul se topeste de tot in albusuri (it will, eventually…). In alt recipient amestecam galbenusurile cu uleiul – se bat bine galbenusurile, ca la maioneza 🙂 Cand amestecul este omogen, se adauga putin cate putin peste albusurile cu zahar si se incorporeaza cu o paleta. Adaugam acum si coaja de lamaie.

Faina se amesteca cu praful de copt si apoi se cerne, putin cate putin, peste compozitia cu oua, incorporand cu o paleta. Se imparte compozitia rezultata in doua parti egale. Peste jumatate din compozitie se adauga cacao si se amesteca cu paleta folosind miscari de jos in sus.

Formele de chec se tapeteaza cu hartie de copt pe toate laturile, apoi, pentru a obtine un chec marmorat, punem in forma o lingura din compozitia alba, apoi o lingura din compozitia cu cacao, si tot asa, pana cand umplem 3/4 din fiecare forma. Chec-ul se coace aprox. 35 min la 180 de grade – pana cand trece testul scobitorii. Am facut-o si pe asta…

Leave a Reply